Aurinkopaneeli vai ilmalämpöpumppu
Hyödynnä aurinkoenergia mökin lämmittämiseen ilmalämpöpumpun avulla. Yhdessä aurinkopaneeli ja ilmalämpöpumppu pitävät mökin lämpötilan ja ilmanlaadun sopivana.
Aurinkoenergian hyödyntäminen muodossa tai toisessa käy helposti lomaoloissa — mökillä, asuntoautoillessa ja veneillessä. Tekniikan kehittyminen on tehnyt lomailijan elämästä monella tavoin helpompaa, ja uusiutuva energia on kaikkien hyödynnettävissä.
Kätevä ilmalämpöpumppu
Auringon tuottamaa ilmaista, ympäristöystävällistä energiaa hyödyntävät ilmalämpöpumput pitävät sähköistetyssä loma-asunnossa edullisesti ylläpitolämpöä ( +8—10°C) silloin, kun mökillä ei oleskella. Etäohjauksella laite nostaa sisälämpötilan nopeasti oleskelutasoon ennen mökille saapumista. Etäohjaus on nykyisin vakiovarusteena jo useimmissa laadukkaissa ilmalämpöpumppumalleissa.
Ilmalämpöpumppu myös kuivattaa kosteaa sisäilmaa tehokkaasti. Ominaisuudesta on hyötyä kuumankosteina hellepäivinä, jolloin laitetta voi käyttää paitsi sisäilman kuivattamiseen, myös viilentämiseen.
Markkinoilla on varsin monen tasoisia ilmalämpöpumppuja ja hintahaarukka on suuri. Vaihtoehtoihin kannattaa paneutua huolella, jotta varmasti saa ostetuksi omaan mökkiin ja käyttöön parhaiten sopivan laitteen.
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön voi koteloida siististi, jolloin se naamioituu hyvin mökin julkisivuun.
Ilmalämpöpumpun asennus vaatii aina ammattilaisen. K-raudasta saat ammattitaitoisen asennuspalvelun.
Aurinkosähköä mökille ja matkoille
Ennen vanhaan sähköverkon ulkopuolella olevalla mökillä mietittiin kuumana kesänä keinoja pitää limsat kylmänä. Telkkarin katseleminenkin oli vain kaukainen haave. Aurinkosähköteknologian kehittyminen on tuonut piensähköntuotannon edut jokaisen mökkiläisen ulottuville.
Edullisimmat mökkikäyttöön tarkoitetut aurinkosähköjärjestelmät ovat 12 voltin tasavirtajärjestelmiä, joilla voidaan tuottaa sähköä pieneen käyttöön mökillä, veneessä tai vaikkapa asuntovaunussa. Ne on tarkoitettu tuottamaan käyttösähköä lähinnä valaistukseen ja puhelimien lataamiseen. Invertterin avulla tasavirta muunnetaan vaihtovirraksi, jolloin se on käytettävissä normaaleissa kodinkoneissa.
Suuremmilla järjestelmillä, akustoilla ja aggregaateilla tullaan toimeen jo kakkosasunnon varustuksella jopa ympärivuotisessa käytössä. Aurinkosähköä tuotetaan aurinkokennoista koostuvilla aurinkopaneeleilla. Valmistajat lupaavat niille jopa 25 vuoden tehontuottotakuita. Aurinkopaneelien nimellisteho ilmoitetaan piikkiwatteina (Wp).
Tuhannen Wp:n tehoisella järjestelmällä voidaan tuottaa sähköä Etelä-Suomessa noin 800 —1 000 kWh vuodessa.
Paneelit kiinnitetään rakennuksen katolle tai pihalle sopivaan paikkaan telineelle haluttuun kallistuskulmaan. Erilaisille kattotyypeille on kehitetty omanlaisensa kiinnitysosansa. Aurinkosähköpakettiin kuuluvat myös tarvittavat kytkimet ja kaapelit.
Lue lisää aurinkopaneelien asennuksesta.
Akut ovat erittäin tärkeä osa koko järjestelmää ja niiden on pystyttävä kestämään latautumista ja purkamista mahdollisimman pitkään. Aurinkopaneelijärjestelmille tarkoitettujen AGM-akkujen hintahaarukka on suuri, ja edullisimmat on tarkoitettu vähäiseen mökkikäyttöön. Mitä enemmän sähköisiä laitteita on, sitä enemmän akkuja tarvitaan.
Muistathan, että aurinkosähköjärjestelmän asennus oikeuttaa kotitalousvähennykseen!
Vapaa-ajan asunnon aurinkosähköjärjestelmää valittaessa on tärkeää miettiä tarkoin mitoitusta. Akuston aiheuttama kustannus muodostaa hyvin suuren osan kokonaiskustannuksesta, erityisesti, mikäli tarve on suuri ja lähes ympärivuotinen.
Anna ammattilaisen hoitaa
Aurinkosähköjärjestelmän asentaminen on varminta antaa ammattilaiselle. Kysy asennuspalvelua K-Raudastasi. Itse saa tehdä enintään 50 V:n vaihtojännitteellä ja enintään 120 V:n tasajännitteellä toimivien sähkölaitteistojen asennus- ja korjaustöitä.