Niksi-Pirkka sticker

Aurinkomylly joka katolle

Aurinkopaneeleita pulpahtelee katoille kuin trampoliineja pihoille, sanoo Martti Forss pääkirjoituksessaan.

KUN SEITSEMÄN VUOTTA sitten etsimme uutta kotiamme, kävimme katsomassa lähes sataa eri taloa. Muistikuvissani melkein jokaisella pihalla oli trampoliini. Samaan tyyliin yleistyvät tällä hetkellä aurinkopaneelit: niitä pulpahtelee katoille kuin trampoliineja pihoille. Aiemmin mökeillä ja veneissä suosittu energiamuoto on kasvanut varteenotettavaksi sähkön lähteeksi myös siellä, missä virtaa saa töpselistä muutenkin.

Aurinkoenergian edut kiinnostavat sekä koteja että yrityksiä. Havaintojeni mukaan aurinkopaneelit leviävät suomalaisilla asuinalueilla ryppäissä: kun yksi perhe ottaa ne käyttöön ja kertoo sähkö-laskunsa pienentyneen, moni muukin naapurustossa kiinnostuu omavaraisesta, ympäristöystävällisestä sähköntuotannosta. Tänä vuonna aurinkopaneeleja myydään Suomessa taas ennätysmäärä.

Suosiolle on toki syynsä: vuosien myötä aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet ja tehot parantuneet. On myös ymmärretty, että Suomi on itse asiassa aurinkoenergian kannalta varsin hyvä maa, sillä liika lämpö on aurinkosähkön tuotannossa vain haitaksi. Lämmön sijaan tarvitaan valoa, ja sitä meillä riittää suurimman osan vuodesta varsin hyvin. Tulevaisuudessa omalla katolla sijaitseva aurinkomylly tuottaa merkittävän osan yhä useamman kotitalouden sähköstä – puhtaasti ja päästöttömästi.

Kuka hän on

Martti Forss, K-ryhmään kuuluvan teknisen tukkukauppa Onnisen Suomen toimitusjohtaja.

Mitenalalle?

Tulin alalle kesätöihin 14-vuotiaana. Aloitin tuote-etikettien liimauksesta ja hyllyjen pystytyksestä.

Kerro jotain Onnisesta

Kotimainen Onninen on Suomen suurin aurinkoenergiajärjestelmien maahantuoja.

JULKAISTU   28.4.2021TEKSTI   Martti ForssKUVAT   Tomi Parkkonen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?