PI319 mikko kekalainen

Arjen ekoteko: Vähemmän muovia

Toimittaja Mikko Kekäläinen käyttää rinkkaa kauppareissulla ja jättää take away -kahvimukista kannen pois.

TEEN PIENIÄ tekoja muovin vähentämiseksi. Menen kauppaan rinkan kanssa, enkä osta erikseen muovikassia. Pakkaan hedelmät ja vihannekset kestopussiin ja jätän take away -kahvimukin muovisen kannen pois. Smoothiet ostan ilman pillejä.

Lapsemmekin luopuvat muovipilleistä, kun kotona olevat pillit on käytetty loppuun. Uusia ei enää osteta.

Viimeksi puhuimme 5- ja 8-vuotiaille lapsillemme ympäristöasioista, kun päätimme, että kaverisynttäreille ei osteta muovista dinosauruslelua, vaan pääsylippu dinosaurusnäyttelyyn. Yritämme myös välttää yletöntä muovilelujen ostamista kotiin.

En voi kehua olevani erityisen tiedostava ympäristöasioiden suhteen, mutta tieto ilmastonmuutoksesta on lisännyt halua muuttaa asioita.

LUOVUIMME AUTOSTA puolitoista vuotta sitten, kun autoon olisi pitänyt tehdä iso remontti. Nyt kävelemme paljon ja käytämme junaa, mikä on helppoa radan varrella Espoossa. Autottomuutta ei enää edes ajattele.

Pidän kotimme lämpötilaa alhaalla, villasukat ja ylimääräinen paita ovat ihan hyvä kotiasu. Kun vilukissavaimoni valittaa asiasta, tiedän, että lämpötila on kohdillaan.

En pidä siitä, että ihmiset vähättelevät omien tekojensa merkitystä ilmastonmuutoksen torjumisessa. Kaikkien on havahduttava tilanteeseen. Tämä on meidän yhteinen ongelma, eivätkä lapsemme pääse tästä tilanteesta pois.

Asenteiden ja tapojen muuttaminen on vaikeaa, varsinkin ensiaskeleiden ottaminen. Rohkaisen kaikkia meitä ennakkoluulottomaan ajatteluun. Parempi tehdä hyvä teko kuin huono.”

Tämän opin kantapään kautta...

Biojätepussi kannattaa vaihtaa ajoissa. Melkeinpä joka kerta joudun siivoushommiin, kun pussi on vaihtamatta juuri sen verran, että se alkaa fuskata.

Kuka ja mistä tunnetaan

Mikko Kekäläinen on Puoli seitsemän -televisio-ohjelman juontaja Ylellä. Puoli seitsemän TV1:llä maanantaista perjantaihin klo 18.30.

Lue lisää muovin vähentämisestä

JULKAISTU   6.3.2019TEKSTI   Tanja RinkinenKUVAT   Raisa Kyllikki Ranta

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?