Konsta Hietanen: Huomioin luontoa yhä enemmän

Teininä kierrätys oli laulaja Konsta Hietaselle kaukainen asia. Mikä sai hänet tekemään ryhtiliikkeen ympäristöasioissa?


Arjen ekoteko

KUN TULIN ISÄKSI, havahduin tarkemmin aika moneen asiaan elämässä. Yksi oli ekohommat. Tajusin, että minusta otetaan mallia. Kuten monessa, niin tässäkin saan kiittää vaimoani, joka on patistellut meitä molempia paremmiksi.  Meillä on viisi lasta, ja kulutamme luontoa paljon jo sen myötä, kun on niin paljon sakkia. Suurperhearki pitää kuitenkin saada toimimaan, joten ei meillä tiskata käsin, vaan isossa omakotitalossa pyörivät kaikki laitteet ja koneet. Välillä kyllä mietityttää, miten sähkön- ja vedenkulutusta saisi pienennettyä. 

Kotihommat jaetaan meillä seitsemään osoitteeseen sen mukaan, mikä on kenellekin sopiva työ. Yksi tärkeä kotityö on roskien ja jätteiden lajittelu. Siinä auttaa erityisesti kaksivuotias nuorimmaisemme. Ulko-ovemme läheisyydessä on kymmenen isoa muoviastiaa, johon kierrätämme muovit, pahvit, metallit, lasit, pullot ja patterit ynnä muut. Lisäksi meillä on pihalla oma komposti biojätteitä varten. Lasten tehtävänä on viedä roskat kerran päivässä edelleen ulkona oleviin laatikoihin, ja minun hommani on kuskata ne pakettiautolla lähimarketin pihaan eteenpäin toimitettavaksi. 

ROSKIA VIEDESSÄ HUOMAA, miten paljon jätettä tulee. Lapset ovat jatkuvasti huutamassa, että iskä laatikot ovat niin täynnä, ettei niihin mahdu enempää. Tämä on vaikuttanut siihen, että kiinnitämme enemmän huomiota siihen, mitä ostamme ja millaisissa pakkauksissa. Yritän jatkuvasti vähentää muovin määrää. 

Jos mietin itseäni teininä, oli kierrätys kaukainen asia, enkä kiinnittänyt juuri huomiota luonnon roskaamiseen. Roiskin vain elämässäni menemään ja ostin kaiken uutena. Nyt kun liikun usein metsässä lasten kanssa, huomioin luontoa yhä enemmän, ihan kaiken suhteen.”

Kuka?

Konsta Hietanen, 36, laulaja-lauluntekijä, näyttelijä.

Mistä tunnetaan?

Viimeksi Tähdet tähdet -ohjelmasta ja Salatuista elämistä.

Tämän opin kantapään kautta...

”Armeijan sotaharjoituksessa jätimme leirille roskia. Se oli kohtalokasta, koska niiden myötä meidät jäljitettiin ja yllätettiin.”

JULKAISTU   4.11.2020TEKSTI   Heidi KalmariKUVAT   Hannes Paananen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?