pentti arajarvi ekoteko

Arjen ekoteko: Ahkera kierrättäjä

Pentti Arajärven ja hänen puolisonsa Tarja Halosen kotitaloudessa kierrätetään esimerkillisellä tavalla.

”OLEN KIERRÄTTÄNYT AINA. Muistan,kuinka veljeni kanssa veimme 1950-luvulla pikkusisaren lastenvaunuilla paperia paperinkeräykseen kodin lähellä olevaan suutarinliikkeeseen. Kilomäärää vastaan sai lipukkeen ja niitä keräämällä palkkion.

Se, mitä kierrätetään, on lisääntynyt tavattomasti. Meilläkin kerätään nykyisin kotona biojäte, metalli, paperi, kartonki, kierrätyspullot ja -tölkit, lasi, muovi, paristot ja lamput – kaikki mitä käsittääkseni voi kotitaloudessa kierrättää. Ongelmajätteet vielä erikseen. Lisäksi sekajäte on välttämätön ainakin toistaiseksi.

Lajittelu on helppoa, jos sen tekee sitä mukaa, kun jätettä syntyy. Kun leipäpussi tyhjenee, panen sen saman tien muovinkeräysastiaan tai siirrän kissankakan käsittelyyn. Jos jonkin asian voi tehdä kahdessa minuutissa, se kannattaa tehdä heti. Tämä yleinen ohje pätee myös kierrättämiseen.

Vaatteiden suhteen olen hieman eksyksissä, eikä minulle ole selvää, mihin niitä voi panna. Vaikka ei minulta niitä juuri jää. Tällä hetkellä on onneksi täytettävänä yksi lattiatyyny, johon voi panna puhtaaksi pestyt sukat ja paidat.

KIERRÄTYKSEEN KUULUU MYÖS se, mistä tavaran hankkii ja kuinka loppuun sen käyttää. Olen aika tarkka kuluttaja: en shoppaile vaan menen kauppaan, kun tarvitsen jotakin. En ole kirpputoreilla kiertelijä, ehkä kirjadivareita lukuun ottamatta.

Jos joku muu ei kierrätä, en huomauttele siitä – en ole ryhtynyt jätepoliisiksi. Tarjaa ei tarvitse tällaisissa asioissa valistaa, hän toimii samaan tapaan.

Jos olen viemässä paperiroskia ulos, poimin työpöydän roskakorista papereita paperinkeräykseen. Käytän paperien tyhjät puolet printterissä.

Meillä on taloyhtiössä hyvät mahdollisuudet kierrättää. En mielelläni laiskuuttani jätä jotakin viemättä. Kun sen ottaa periaatteeksi, voi pieneltä osalta pelastaa maailmaa lapsille ja lastenlapsille.”

Kuka ja mistä tunnetaan?

Pentti Arajärvi on sosiaalioikeuden emeritus-professori, helsinkiläinen poliitikko ja presidentti Tarja Halosen puoliso.

Tämän opin kantapään kautta

Kamelinnahkasandaalini hajosivat, ja laitoin ne kesäpaikan kompostiin. Meni varmaankin kymmenen vuotta, ja siellä ne aina olivat kompostia kääntäessä.

JULKAISTU   31.7.2019TEKSTI   Taina AhtelaKUVAT   Miikka Pirinen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?