PI317 Ammattijarjestaja getty images

Ammattijärjestäjä vinkkaa: Kodin järjestys ja säilytys kuntoon

Kodin järjestys ja säilytys ovat monelle haaste. Ammattijärjestäjä auttaa karsimisen alkuun ja tuloksia syntyy.

1. Karsi

Siivoaminen on pölyn ja lian poistamista. Järjestäminen taas sisältää ensin tavaroiden karsimisen ja sitten jäljelle jääneiden sijoittamisen toimiville paikoille. Ratkaisevinta on karsiminen.

2. Osta järkevästi

Pelkkä pois heittäminen ei ratkaise pulmia pysyvästi. Yhtä tärkeää on oppia ostamaan järkevästi kestävää ja laadukasta.

3. Tarkista tilat

Hanki uusia säilytysratkaisuja vasta karsimisen jälkeen. Urakasta vapautuu usein yllättävän paljon tyhjiä laatikoita ja hyllytilaa.

4. Etene vaiheittain

Mieti ensin, säilytetäänkö tavara. Jos ei, heitä se pois. Jos kyllä, mieti sille säilytyspaikka. Jos paikka on jossakin muualla, vie tavarat sinne vasta urakan päätteeksi. Näin tekeminen ei jatkuvasti keskeydy.

5. Panosta välineisiin

Lopputulos motivoi, mutta tekemisestäkin kannattaa tehdä mukavaa. Hanki toimivat välineet ja hyväntuoksuiset pesuaineet. Kuuntele musiikkia!

6. Ajattele myönteisesti

Sekä aikuiset että lapset hyötyvät myönteisestä ajattelusta. Se, että annat itsellesi luvan valita 10 säästettävää tavaraa ja luovut lopuista, on helpompaa kuin se, että pitäisi valita 10 asiaa, joista luopuu.

7. Mieti aika ja seura

Valitse ajankohta, jolloin olet virkeä ja vapaa muista velvoitteista. Jos toteutat urakan muiden kanssa, valitse seura tarkkaan. Pois heittämiseen liittyy erilaisia tunteita, eikä toinen mielipide välttämättä auta urakkaa.

8. Hyödynnä teknologia

Esimerkiksi kaikkia lasten päiväkotiaskarteluja ja piirroksia ei tarvitse säästää. Kokeile sovelluksia, joiden avulla muistoista voi ottaa kuvat ja tallettaa ne.

9. Varaudu ajoissa

Tarkista aluksi, tarvitsetko apukäsiä tai laina-autoa, ja hanki ne ajoissa. Näin tavarat eivät jää ikuiselle kiertoradalle tukkimaan kulkureittejä.

10. Muista tämä

Muistot eivät asu tavaroissa, vaan kertomuksissa, joita niihin liittyy. Ne säästyvät, vaikka päättäisit luopua esineestä.

Vinkit antoi ammattijärjestäjä Eveliina Lindell.

JULKAISTU   17.3.2017TEKSTI   Ani KellomäkiKUVAT   Getty Images, valmistajat

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?