sisustushyoty alyvalot

Älyä pihan valaisuun

Älyvalaistuksella kotipihan tunnelmaa voidaan muokata käden käänteessä. Fiksu valaistusjärjestelmä myös parantaa pihan turvallisuutta ja säästää energiaa.

Pihavalaistuksen monet mahdollisuudet

Älykkäät valaisimet ja -lamput sekä kehittyneet valonohjausjärjestelmät tuovat uusia mahdollisuuksia kodin sisä- ja ulkotilojen valaisemiseen. Älyvalaistusta voidaan ohjata aiempaa helpommin, monipuolisemmin ja tarkemmin.

Valaistuksen toimintaa voidaan myös etäohjata ja automatisoida. Esimerkiksi pihavalot voidaan säätää syttymään ja sammumaan haluttuna ajankohtana.

Mukavuutta, turvallisuutta ja energiansäästöä

Älyvalaistuksen avulla pihaan voidaan luoda haluttu tunnelma säätämällä valon voimakkuutta, värilämpötilaa ja väriä. Myös käytettävien valaisinten kokoonpanoja voidaan kätevästi muunnella.

Grillijuhlien railakkaasta fiiliksestä voidaan siirtyä kosketusnäytön tai kaukosäätimen hipaisulla seesteiseen ja rauhoittavaan iltatunnelmaan. Haluttaessa valaistusta voidaan muokata myös vuodenaikojen mukaan; syksyllä voidaan korostaa ruskaa ja talvella kimmeltäviä hankia.

Hyödyntämällä järjestelmän asetuksia valaistuksen toimintaa voidaan automatisoida. Järjestelmään voidaan liittää myös langattomia liike- ja hämärätunnistimia.

Näin valaistus saadaan käyttöön juuri silloin, kun sitä tarvitaan. Tämä lisää mukavuutta ja pihan turvallisuutta. Kun valot eivät hehku pihalla turhaan, säästyy myös merkittävästi energiaa.

Muuntele mieleiseksi

Valaistuksen muuntelumahdollisuus on yksi älyvalaistuksen merkittävimmistä eduista. Kaukosäätimellä tai mobiililaitteella voidaan ohjata samanaikaisesti joko yhden tai useamman valaisimen toimintaa.

Haluttaessa esimerkiksi sisävalaistusta voidaan ohjata samanaikaisesti kuin terassi- ja pihavalaistustakin.

Ohjattavia valaisinryhmiä on helppo muokata uusiksi, joten pihavalaistusta voidaan säätää kulloiseenkin käyttötarpeeseen sopivaksi. Esimerkiksi pihatöitä tehtäessä valaistustarve on erilainen kuin terassilla ruokaa laitettaessa tai paljussa rentouduttaessa.

Vaivaton asentaa

Älyvalaistuksen ottaminen käyttöön ei vaadi vanhoilla pihoilla järeitä kaivuu-, kaapelointi- ja sähköasennustöitä – EGLO Connect -lamput voidaan asentaa helposti olemassa oleviin pihavalaisimiin vanhojen lamppujen tilalle.

Järjestelmään kuuluvat älyvalaisimet- ja lamput, liike- ja hämärätunnistimet sekä ohjauslaitteet verkottuvat toisiinsa langattomasti suljetun Bluetooth-yhteyden avulla. Liike- ja hämärätunnistimet voidaan sijoitella vapaasti, sillä ne toimivat paristoilla.

Valaistusjärjestelmän voi myös liittää kodin langattomalla WiFi-yhteydellä internetiin. Silloin järjestelmää voi ohjata, vaikka maailman toiselle laidalle suuntautuvalta lomareissulta. Etäohjausta tai valaistusautomaatiota käyttämällä koti saadaan näyttämään asutulta.

Helppo hallita

Älykkäiden ulkovalaistusjärjestelmien ohjaaminen tapahtuu järjestelmän omalla kaukosäätimellä tai mobiililaitteeseen ladatulla sovelluksella. Samalla säätimellä voi ohjata niin sisä- kuin ulkovalaistustakin.

Perinteisiä valokatkaisijoita voi halutessaan käyttää kaukosäätimen ja mobiililaitteiden rinnalla. Huonekohtainen valonohjaus tapahtuu helpoiten sijoittamalla järjestelmään kuuluvan kauko-ohjaimen perinteisen valonkatkaisijan viereen.

Kaukosäätimellä ohjaamalla järjestelmä säilyttää etäohjattavuutensa. Perinteistä valonkatkaisijaa voi käyttää kaukosäätimen ja mobiililaitteen rinnalla, tällöin kuitenkin etäohjaus menetetään.

Esimerkiksi EGLO Connect -älyvalaistujärjestelmän omalla kaukosäätimensä voi ohjata valaistuksen perustoimintoja, kuten kytkeä valaistuksen päälle ja pois, himmentää valaistusta sekä säätää värilämpötilaa. App Storesta ja Play-kaupasta hankitulla maksuttomalla mobiilisovelluksella onnistuvat valaistuksen tarkemmat säädöt ja ajastukset.

EGLO Connectia voi ohjata myös puheella, jos käytössä on Alexa- tai Googlen Assistant -virtuaaliavustaja.

Lähteet: Eglo Finland Oy:n toimitusjohtaja Henri Kulmala

Lue lisää ulkovalaisimista

JULKAISTU   31.7.2021TEKSTI   Tuomas I. LehtonenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?