Niksi-Pirkka sticker

Yli 660 miljoonaa palautettua pulloa ja tölkkiä

Pullonpalautus on helppo ekoteko. Tiesitkö, että K-ruokakauppojen asiakkaat palauttivat yli 660 miljoonaa tölkkiä ja pulloa pullonpalautuspisteisiin vuonna 2022?

Suomalainen panttiin perustuva palautusjärjestelmä on maailmalla harvinaisuus, ja Suomi onkin maailman ykkösmaita juomapakkausten kierrätyksessä.

"Juomapakkausten palautusasteet ovat Suomessa erittäin korkeat, sillä yli 90 prosenttia pulloista ja tölkeistä päätyy kiertoon", kertoo Palpan johtaja Tommi Vihavainen.

Yhä useampi pullo pantillinen

Kiertotalouden edistäminen on yksi K-ryhmän vastuullisuustyön kulmakivistä ja kierrätys tärkeä osa sitä. Pantilliset pullot ja tölkit ovat oiva kannustin kierrätykseen, ja viime vuosien aikana yhä useampia K-ryhmän omien merkkien tuotteita onkin pakattu pantillisiin pulloihin.

"Kierrätys on avainasemassa, jotta materiaalit saadaan kiertoon ja hyödynnettyä uusiin tarkoituksiin. Esimerkiksi muuttamalla Pirkka juomatiivistepullot pantillisiksi saamme noin 40 tonnia muovijätettä palautumaan kiertoon", sanoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Pullonpalautus on helppo ekoteko

Palautetut tölkit ja pullot saavat uuden elämän ja säästävät luonnonvaroja, kun arvokkaat raaka-aineet hyödynnetään muualla. Lähes loputtomiin uudelleen käytettäviä alumiinitölkkejä voidaan esimerkiksi hyödyntää suoraan uusien tölkkien valmistuksessa, kun taas värittömät muovipullot muuntuvat vaikkapa sadetakkien materiaaliksi. Suomessa kulutetuista pantillisista muovipulloista 93 prosenttia kelpaa uusien pullojen valmistamiseen.

Kierrätyslasipullojen ja -alumiinitölkkien uusiovalmistus on myös huomattavasti energiatehokkaampaa kuin uudesta raaka-aineesta valmistettujen juomapakkausten. Esimerkiksi kierrätetystä tölkkimateriaalista valmistetun tölkin tuotantoon kuluu energiaa vain 5 prosenttia verrattuna uudesta raaka-aineesta valmistettuun tölkkiin.

Juomapakkausten palauttaminen on helppo ympäristöteko, joka käy vaivattomasti ostosreissun yhteydessä omassa K-ruokakaupassa. Lue alta vinkit, jotka on hyvä muistaa pullonpalautuksen yhteydessä.

PULLONPALAUTTAJAN MUISTILISTA

Palauta pullot korkillisina, jotta myös korkit saadaan kiertoon.

Huomioi myös, että Pirkka juomatiivistepullot, tuorepuristettujen mehujen muovipullot sekä Pirkka Parhaat smoothie-pullot ovat nykyisin pantillisia.

Hyödynnä lukuisissa K-Citymarketeissa käyttöönotettuja Tomran R1-pullonpalautuslaitteita. Voit kaataa laitteeseen yli sata tölkkiä ja muovipulloa kerrallaan.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 4/2022, päivitetty 4/2023

JULKAISTU   1.4.2022TEKSTI   K-ryhmä, Marianne MannilaKUVAT   K-ryhmä

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?