6 kysymystä saunaremontista

Lauteet vaihtoon vai kaikki uusiksi? Saunarempan voi toteuttaa monella tapaa, mutta jo viikonlopussa saa ihmeitä aikaiseksi.

1. Mistä lähden liikkeelle saunarempassa?

Mieti, onko sauna tarpeen uusia kokonaan vai riittäisikö pienempi päivitys. Jos edellisestä remontista on kulunut 10–15 vuotta, sauna alkaa olla käyttöikänsä päässä. Pikaremontillakin saa paljon aikaan: kun satsaat näkyvimpiin elementteihin, saat uudistettua saunan jopa viikonlopussa.

Keskity lauteisiin, kiukaaseen, saunan oveen ja seiniin. Myös valaistuksen muuttaminen tekee säväyksen. Kaipaatpa sitten suunnitteluapua tai avaimet käteen -remonttia, voit ottaa yhteyttä K-Raudan Remonttimestari-palveluun.

2. Miten valitsen sopivan kiukaan?

Pohdi, millainen kiuas istuu kokonaisuuteen ja mitä toivot sen ohjauk- selta ja muilta ominaisuuksilta. Olisiko kiuas tarpeen saada päälle kännykän kautta tai saunotko niin usein, että hetivalmis kiuas olisi kätevä?

Saunan koko määrittää, minkä verran kiukaassa pitää olla tehoja. Laskelmassa pitää huomioida kaikki eristämättömät pinnat kuten lasiseinät. Jos kiuas toimii normaalisti, sitä ei ole välttämätöntä vaihtaa. Löylyjä voi freesata myös uusilla kiuaskivillä. Ne olisi hyvä vaihtaa vuosittain.

3. Millainen valaistus kannattaa valita?

Aiemmin saunoja valaistiin varsin koruttumasti, mutta nykyisin tunnelma on arvossaan. Pohdi, pitäisitkö enemmän lauteisiin integroidusta valaistuksesta, katosta tulevasta valosta vai näiden yhdistelmästä. Jos haluat pitkäikäisen ratkaisun, valitse valokuitu, sillä se kestää kuumuutta erinomaisesti. Kiukaan yläpuolelle asennettava kiuaslinssi viimeistelee tunnelman valaisemalla vesihöyryn.

4. Kuinka usein lauteet pitää vaihtaa?

Käyttöikä riippuu siitä, kuinka paljon saunaa käytetään ja miten tunnollisesti lauteita pestään. Uusiminen on ajankohtaista viimeistään silloin, kun huomaat puussa lahovaurioita, halkeamia tai sinistymiä. Myös natina voi kieliä vaihtotarpeesta.

Vaihtoa ei kannata lykätä liian pitkälle, sillä vanhat lauteet voivat olla turvallisuusriski. Valmiit laude-elementit nopeuttavat remonttia. K-Raudasta löytyy sekä puuvalmiita että valmiiksi viimeisteltyjä vaihtoehtoja.   

5. Miten huomioin saunaturvallisuuden?

Etenkin lapsiperheissä turvallisuuteen kannattaa kiinnittää aivan erityistä huomiota. Yksi tärkeimmistä hankinnoista on kiukaan ympärille asennettava suojakaide. Perinteisten mallien lisäksi saatavana on kiukaaseen integroituja eli suoraan kiukaaseen kiinnitettäviä kaiteita.

Myös muut suojakaiteet, kuten lauteille kipuamista helpottava nousukaide, lisäävät turvallisuutta. Muista myös paloturvallisuus. Kaikille kiukaille on määritelty suojaetäisyydet, jotka määräävät, miten lähellä palavasta materiaalista valmistetut seinät ja lauteet voivat olla.

6. Mitkä ovat tämän hetken saunatrendit?

Sormipaneelit, leveät lauteet, lasipinnat ja tumma värimaailma ovat nyt haluttuja. Täysmustan värityksen rinnalle ovat nousseet luonnostaan tummat puulaadut. Jos lasipintaa on paljon, on tärkeää, että saunasta ja kylpyhuoneesta muodostuu eheä kokonaisuus. 

*Asiantuntijana tuotepäällikkö Janne Oinonen K-ryhmästä *

JULKAISTU   1.12.2020TEKSTI   Elina KaremoKUVAT   Getty Images, valmistajat

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?