6 kysymystä kylppäriremontista
Mitä voi tehdä itse? Entä mitä vedeneristyksessä tulee ottaa huomioon? Lue ammattilaisten vinkit onnistuneeseen remonttiin.
1. Milloin kylpyhuone on käyttöikänsä päässä?
Kun edellisestä remontista on 10–15 vuotta. Tämä riippuu toki monesta asiasta, ja käyttöikä voi olla pidempikin kuten 20–25 vuotta. Silikonisaumat sekä muut liitos- ja läpivientikohdat tulisi tarkastaa vuosittain ja uusia tarpeen vaatiessa.
Epätiivis kohta voi aiheuttaa kosteus-vaurion, jolloin kylpyhuone saattaa olla käyttöikänsä päässä ennen aikojaan. Muista myös, että märkätiloja koskevat vaatimukset ovat muuttuneet vuosikymmenien aikana. Vanhoissa rakennuksissa ei välttämättä ole käytetty nykyvaatimusten mukaisia vedeneristystuotteita.
2. Mitä voi tai kannattaa tehdä itse?
Purkutyöt voi halutessaan hoitaa itsekin, mutta suunnittelu ja uuden rakentaminen kannattaa jättää ammattilaiselle. Varmista, että vedeneristystyön tekijällä on märkätila-asentajan sertifiointi.
Pyydä urakoitsijalta vedeneristystyöstä todistus, josta ilmenee asennustyön tekijä ja käytetty vedeneristysjärjestelmä. Vesikalusteiden ja sähköasennusten poistaminen on jätettävä sähkö- ja putkiasentajalle. Jos asut taloyhtiössä, tarvitset taloyhtiön luvan remonttiin.
3. Mistä saan apua remontin suunnitteluun?
Voit varata maksuttoman palveluajan esimerkiksi K-Raudan Remonttimes-tarilta. Saat apua suunnitteluun ja halutessasi myös toteutuksen. Remont-timestari kartoittaa toiveet ja tekee suunnitelman, aikatauluttaa remontin ja valvoo työtä. Huolellinen suunnittelu säästää aikaa ja rahaa: kun asentaja mittaa kylpyhuoneen hyvissä ajoin, suunnittelussa ei tule virheitä.
4. Entä jos kohteessa on asbestia?
Asbestilaki edellyttää, että ennen vuotta 1994 valmistuneisiin saneerauskohteisiin tehdään asbestikartoitus ennen purkutöiden aloittamista. Jos kylppäristä löytyy asbestia, purkutyöt tulee ehdottomasti teettää luvan saaneella asbestipurkusaneeraajalla.
5. Mitä vedeneristyksessä tulisi ottaa huomioon?
Oikein ja huolellisesti rakennettu märkätila on turvallinen ja kestävä. On tärkeää, että kylpyhuone on kauttaaltaan vesitiivis. Ennen vedeneristystä seinien on oltava suorat ja lattian kaatojen riittävät. Remontissa tulisi aina käyttää samaan vedeneristysjärjestelmään kuuluvia tuotteita (eristeitä, tasoitteita ja laasteja). Näin varmistetaan, että järjestelmä toimii varmasti ja takuu säilyy.
6. Miten syntyy onnistunut laatoitus ja saumaus?
Laatoitusta suunniteltaessa tulisi miettiä huolellisesti laattajako vaaka- ja pystysuunnassa. Laatoitus kannattaa suunnitella niin, ettei nurkkiin tai rajapintoihin jää pieniä laattasiivuja. Seinälaattoja kannattaa varata 15 ja lattialaattoja 10 prosenttia enemmän kuin tarvitset. Kun asennat laattoja tai saumaat lattiaa, kytke lattialämmitys pois päältä. Näin varmistat, ettei laasti kuivu liian nopeasti.
Lue huolellisesti valmistajan ohjeet. Esimerkiksi saumauslaastin ja veden suhde on oltava juuri oikea, koska liiallinen vesi heikentää saumalaastia. Valmista pieniä määriä kerralla, jotta laasti ei ehdi kuivua. Asenna saniteettisilikoni vasta laattapinnan puhdistamisen jälkeen.
Asiantuntijoina K-Raudan rakentamisen ja remontoinnin ammattilaiset