laurimarkkanen 1

4 x Lauri Markkanen

Lauri Markkanen on koripallon maailmantähti, pienen pojan isä ja kunnianhimoinen pelaaja, joka ottaa vahvasti kantaa ympäristön puolesta.

Pelaaja. Rakkaudesta lajiin.

Lauri Markkasen, 22, ensimmäinen mielikuva koripallosta liittyy nukkumiseen.

– Voihan se olla, että tarina on kerrottu mulle tai olen nähnyt siitä valokuvan, mutta muistelen, että pienenä, kaksi–kolmevuotiaana mulla oli unilelun sijaan koripallo kainalossa sängyssä.

Rakkaus lajiin on perheessä. Laurin isä, Pekka oli aikanaan ammattilaiskoripalloilija ja maajoukkuepelaaja, samoin äiti Riikka kuului Suomen parhaimmistoon koripallossa. Lauri syntyi perheen kuopuksena kuusi vuotta vanhemman Eeron ja neljä vuotta vanhemman Miikkan jälkeen.

– En sano, että vanhemmat pakottivat pallopeleihin, Lauri toteaa hieman ilkikurinen hymynkare kasvoillaan.

– Mutta varmasti se auttoi, että kodin takapihalla lojui aina urheiluvälineitä, koripalloteline ja jalkapallomaali. Haluaisin itsekin tietää, kuinka monta tuntia olen heittänyt korista meidän pihalla. Kesälomilla varmasti kahdeksan tuntia päivässä. Lapsuuden muistoissa koripallo on mukana. Se oli jo silloin iso osa elämää.

Maria Veitolan Yökylässä-televisio-ohjelmassa Markkanen kertoo äitinsä kysyneen aina treenien jälkeen, oliko hauskaa pelata. Tekemisen mielekkyys oli tärkeämpää kuin se, miten treenit olivat menneet. Kotikaupungissaan Jyväskylässä Lauri pelasi myös jalkapalloa yläasteelle asti.

– Koripallo oli helppo valinta, tykkäsin siitä sen verran enemmän. Osasyy oli myös se, että parhaat kaverit pelasivat koripalloa. Ja sitten oli joukkuehenki, kun jokainen treeni ja peli olivat hauskoja yhdessä.

213-senttinen atleetti ei ole aina ollut luokkansa pisin.

– Kasvoin yläasteella tosi paljon. Sekin varmaan auttoi lajin valinnassa, että pärjäsin koriksessa paremmin.

Lauri Markkaselle ajatus siitä, että hän olisi ollut tai on parempi kuin muut, on täysin vieras.

– Työmoraaliini kuuluu, että aina pystyy kehittymään lisää. Perhe ja isoveljet ovat myös pitäneet huolen siitä, että en ole liikaa tuollaista miettinyt. Maan pinnalle palauttaminen on ollut nopeaa.

laurimarkkanen 2

Isä. Yksityisyys ja sen menetys.

Lyhyen haastatteluhetken keskeyttää lastenvaunuja työntävä­ nainen, joka anteeksipyydellen kysyy lupaa yhteiskuvaan Laurin kanssa. ”Mun 7- ja 5-vuotiaat ei ikinä antaisi anteeksi­, jos en nyt pyytäisi kuvaa sinusta. Pojat ovat pukeutuneet kahtena vappuna Lauri Markkaseksi. Olet kuumaa kamaa meidän perheessä.”

Kun Laurillakin on vain 24 tuntia vuorokaudessa, oman ammatin tuoma julkisuus on otettava huomioon, halusipa sitä tai ei.

– Tällaiset yksittäiset yhteydenotot ovat ok, kun pääsen itse vaikuttamaan niihin. Enemmän tällaisessa vaikuttaa paikka ja se, lähteekö tilanne käsistä. Olin perheen kanssa kirjastossa tällä Suomen reissulla, ja tarkoitus oli mennä leikkinurkkaukseen lapsen kanssa. Samaan aikaan kirjastoon sattui tulemaan koululuokka, ja pojat tulivat pyytämään nimikirjoituksia koko ajan. Yhdessä olosta lähimpien kanssa ei tullut mitään.

Lauri oli miettinyt myös jääkiekon MM-kultajuhliin lähtemistä, mutta juhlinta Helsingin Kaisaniemessä yhdessä 50 000 ihmisen kanssa alkoi tuntua huonolta ajatukselta.

– Vaikka eihän se huomio minuun siellä kiinnittyisi, mutta punnitsen nykyään, millaisen riskin otan ja mistä nautin enemmän. Kotona oleminen perheen kanssa päihittää monta asiaa.

Sitten Lauri kertoo tapauksesta, jossa hän kuljeskeli Chicagossa, ja kadulla näkyi poika Markkasen pelipaita yllään.

– Menin koputtamaan poikaa olalle ja kommentoin, että hieno pelipaita sulla. Poika katsoi ylöspäin ja meinasi lähteä henkseleistä, hän virnistää.

Lauri elää Chicagon keskustassa vaimonsa Verna Ahon ja puolitoistavuotiaan Alvar-poikansa kanssa. Perhe pyrkii elämään mahdollisimman suomalaista elämää, eivätkä esimerkiksi ravintolalounaat tai -illalliset kuulu päivärytmiin.

He käyvät ostoksilla kuten tavallinen suomalaisperhe, mutta ruuhka-aikojen ulkopuolella, jolloin saa helpommin ostosrauhan. Ruoka tehdään ja syödään yhdessä kotona tornitalon ylimmässä kerroksessa.

– Mulla on koripallo, joka vie mua eteenpäin ja pitää minut kiireisenä. Näen kavereita treeneissä joka päivä. Verna on yksin kotona ja joutuu etsimään kavereita. Siinä on meidän tavallisten päivien ero.

Markkasten suvulla on läheiset välit, ja Laurille serkut, tädit ja sedät ovat kiinteä osa perhettä. Perheenjäsenet vierailevat Laurin luona monta kertaa vuodessa.

– Heitä ei kiinnosta vain se, miten mulla menee. Useat heistä ovat itsekin pelanneet, ja kiinnostus koripalloon on aitoa.

Lauri ei ole puhunut paljoakaan isyydestään, eikä elämänohjeiden antaminen suuremmin mietitytä nuorta isää.

– Tulee mieleen, että ihan sama mitä oma lapsi alkaa tekemään, kunhan tekee sitä, mikä on hauskaa. Loppujen lopuksi tärkeintä kai on, että on onnellinen. Eikä se tarkoita, ettei koskaan tarvitse tehdä epämukavia asioita.

laurimarkkanen 3

Supertähti. Uhrauksien kautta.

Suomalainen supertähti pelaa maailman arvostetuimmassa koripalloliigassa NBA:ssa kolmatta kauttaan. Lauri varattiin liigaan Pohjoismaiden historian varatuimpana pelaajana vuonna 2017 miljoonasopimuksella.

Tulokaskaudellaan Chicago Bulls -seuran riveissä Markkanen rikkoi useita ennätyksiä ja ylsi muun muassa sataan kolmen pisteen heittoon nopeammin kuin kukaan muu ensikertalainen ennen häntä. Hänet myös valittiin NBA-tulokkaiden parhaaseen tähdistöjoukkueeseen.

Ennen NBA:ta Markkanen ehti pelata kauden Yhdysvalloissa Arizonan yliopiston joukkueessa. Oliko NBA:han valinta se hetki, kun tiesit, että koriksen pelaaminen on ammattisi?

– Vieläkin sitä pohtii, että tähänkö on tultu, että tämä on se ammatti. Aika nopeasti asiat ovat viime vuosina tapahtuneet. Menin kuitenkin Arizonaan sillä ajatuksella, että olen siellä seuraavat neljä vuotta. En tajunnut, että NBA on niin lähellä, Lauri sanoo istuessaan espoolaisen puistoalueen penkillä.

Ei liene yllätys, että Chicago Bullsin numero 24 ei pidä itseään supertähtenä, ei Jenkeissä, ei vielä.

– Haluan olla paras, kaikista, kertoo Finnisher ja King in the North -lempinimet NBA:ssa saanut Markkanen Maria Veitolan ohjelmassa.

Miten kestät NBA-tähtipölyn ja pidät pääsi kasassa kaiken sen keskellä?

– Vaikeita aikoja tulee kaikille, mutta harmittaa, että ihmiset luulevat, että raha tuo onnellisuutta ja elämä NBA:ssa on ruusuilla tanssimista. Siellä on omat ongelmansa, jotka joudun jokaisena päivänä kohtaamaan. Läheiset suhteet sukulaisiin ja perheeseen auttavat, heiltä saa apua milloin vaan, jos on vaikeita aikoja.

Lauri kertoo myös oppineensa nauttimaan elämästä, vaikka omaan työhön liittyy iso vastuu. Hänen mielestään tietty stressi ja vastuu ovat osa elämää, ne puskevat sopivasti eteenpäin.

– Kun olen kotona perheen kanssa, keskityn täysillä siihen. Kentällä keskityn vain pelaamiseen. On niin monta asiaa, jotka elämää pyörittää, mutta loppujen lopuksi kaikki tiivistyy siihen, että on hauskaa.

Ihmiset eivät usein ymmärrä, kuinka paljon urheilija joutuu tekemään uhrauksia menestyksen ja uran eteen.

– Voi ajatella, että periaatteessa ei uhraa mitään, kun saa tehdä sitä, mitä haluaa. Mutta voi olla vaikea tajuta, että tässä­ uhraa kaiken sosiaalisen elämän. Markkanen pelasi parhaimmillaan Suomessa kolmessa eri joukkueessa ja maajoukkueessa samaan aikaan.

– Juoksin treeneistä toiseen koko ajan. Mullekin kaverit on aina olleet tärkeitä, joten kyllä se on uhraamista, kun aikaa ystäville tai mihinkään muuhun ei jää yhtään. Lapsen tulon jälkeen nuoren perheen aika on, jos mahdollista, vielä enemmän kortilla.

– Kun on lapsi ja perhe, intohimo pelaamiseen ja vahva työetiikka lajia kohtaan, ne kaverit, jotka ei ymmärrä tätä tilannetta, ovat tippuneet pois elämästä. Aikatauluttamista tämä urheilu on ainakin opettanut.

laurimarkkanen 4

Puolestapuhuja. Tärkeät arvot.

Pian sen jälkeen, kun Lauri Markkasen nimi alkoi resonoida myös urheilua vähemmän seuraavien korvissa, hän on nostanut esiin vihreitä arvoja, kuten ympäristön huomioimista, kulutuskriittisyyttä ja kasvisruokaa.

Yhdysvalloissa urheilijat ovat suuria mielipidevaikuttajia ja ottavat kantaa urheilun ulkopuolisiin asioihin.

– Haluan, että ihmiset muistavat minut ei pelkästään urheilijana, vaan hyvänä ihmisenä, joka on tehnyt muitakin asioita. Pyrin siihen, että en keskity vain yhteen asiaan. Tämänkin voi ymmärtää väärin, että en keskittyisi koripalloon täysillä, mutta ei siellä treeneissä tai pelissä ympäristöasioita mietitä.

Pelaaminen omalla tavallaan kuitenkin mahdollistaa keskittymisen muuhun. NBA-pelaajien runkosarja alkaa lokakuussa ja päättyy huhtikuussa. Puolet seitsemän kuukauden kilpailukaudesta vietetään pelireissuilla, joissa matkustetaan joukkueena, mutta vietetään paljon aikaa yksin hotellihuoneessa.

– Vaikka treenataan ja pelataan paljon, vuorokausi on pitkä aika, ja pelireissuilla jää kyllä aikaa omien mietteidensä kanssa elämiseen.

Suomessa on uutisoitu näyttävästi, kuinka Markkanen syö nykyisin luomuruokaa, johon ei kuulu punainen liha. Helsingin Sanomat kertoi myös Markkas-kasvisburgerista, jonka tuotosta osa menee jyväskyläläisen Hongikon Nuorisoseuran Urheilijoiden juniorityöhön.

Miehen Instagram-tilillä tuodaan selvästi esiin huoli ympäristöstä ja maapallon lämpenemisestä. Lähes ensimmäistä kertaa haastattelutuokion aikana Lauri tuo itse esiin vaimonsa.

– Verna on vahvistanut itselläkin sitä, että asioihin voi oikeasti vaikuttaa. Vernalla on vahvat mielipiteet, ja hän elää kuten puhuu. Hän tuo minussa lisää puolia esiin.

Lauri lyhyesti

Kuka: Koripalloilija Lauri Markkanen

Ikä: 22

Kotoisin: Jyväskylästä

Asuu: Chicagossa

Perhe: Vaimo Verna, poika Alvar, äiti Riikka, isä Pekka, veljet Eero ja Miikka

Harrastukset: Frisbeegolf

Innostunut juuri nyt: Suomen kesästä

Lauri on Mitä tänään syötäisiin? –ohjelmassa 6.9. klo 18.30 MTV3:lla.

JULKAISTU   31.7.2019TEKSTI   Tanja RinkinenKUVAT   Miikka Pirinen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?