JUHLAVUODEN NIKSIKISA

JUHLAVUODEN NIKSIKISA

Kiitos Pirkan lukijat! Olette ilahduttaneet suomalaisia nikseillänne jo 50 vuotta.

Viisikymppisten kunniaksi järjestämme Juhlavuoden niksikisan, joka käydään 5.6.–15.8.2024 välisenä aikana kolmessa eri kategoriassa: Paras sukkahousuniksi, Paras arjen helpottaja -niksi ja Paras rahanarvoinen niksi.

Jokaisen kategorian voittaja palkitaan K-ryhmän 500 euron lahjakortilla, finalistit 50 euron lahjakortilla. Juhlavuoden raati valitsee kilpailun finalistit syksyllä, voittajat julkistetaan lokakuussa.

Osallistu kilpailuun!

Osallistu kilpailuun!

KILPAILUKATEGORIAT:

  • Paras sukkahousuniksi: Sukkahousut, nuo Niksi-Pirkka-palstan viihdyttävät klassikot ojentavat auttavan lahkeensa monissa kinkkisissä tilanteissa. Jaa kekseliäin ja luovin sukkahousuniksisi.

  • Arjen helpottaja -niksi: Paras arjen helpottaja -niksi on sellainen, jonka avulla arkisesta askareesta tulee kevyempi tai nopeampi. Jaa niksi, jonka avulla arki sujuu astetta vaivattomammin.

  • Rahanarvoinen niksi: Paras rahanarvoinen niksi säästää selvää rahaa. Jaa paras pihistelyniksisi, jonka avulla arjessa säästyy pitkä penni.

Kilpailun säännöt >

Arvoisa raatilainen, millainen on hyvä niksi?

Jukka Hildén, tv-persoona

Jukka Hildén, tv-persoona

”Pirkka-niksit ovat suomalaista kansanperinnettä parhaimmillaan, ja itsekin turvaudun niihin usein näin suurperheen isänä. Hyvässä niksissä yhdistyvät omaperäinen luovuus ja käytäntö!”

Auli Korhonen, vuoden 2023 kotitalousopettaja

Auli Korhonen, vuoden 2023 kotitalousopettaja

”Toimiva niksi tekee arkiaskareesta helpomman tai kevyemmän. Hyvä niksi on helppo toteuttaa, eikä se vaadi uusia hankintoja. Parhaimmillaan loppuun käytetty hyödyke saa niksikkyyden avulla uuden elämän.”

Sanni Jokinen, Pirkan päätoimittaja

Sanni Jokinen, Pirkan päätoimittaja

”Hyvässä niksissä yhdistyvät käytännöllisyys, luovuus ja resurssiviisaus. Parhaimmillaan niksi pysäyttää ja tarjoaa uuden näkökulman: miten joku onkin voinut keksiä jotakin näin toimivaa!”

NIKSI-PIRKAN HISTORIA

Kun ensimmäiset niksit julkaistiin tammikuussa 1974 Pirkka-lehdessä, säästäväisyys ja kierrätyshenki olivat heti mukana. Ensimmäisiä niksejä olivat muun muassa miesten paidan uusi elämä tyynyliinana ja pehmeän pyyhkeen käyttö tiskialtaan pohjalla suojaamassa perintöposliineja. Niksit heijastavat aikaansa ja ihmisen kekseliäisyyttä niin arjen kuin juhlankin helpottamiseksi, ja niistä näkee, että trendikäs resurssiviisaus on osattu Suomessa jo pitkään – ja osataan yhä.

50-vuotisen taipaleen aikana niksejä on lähetetty yli 100 000, ja niksit ovat muun muassa tehneet uuden aluevaltauksen Tiktokissa hurmaamalla nuoria Pirkka Hacksien muodossa. Juhlavuoden iloksi niksit pääsivät myös osaksi Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon FIX: Huolla ja korjaa -yhteisnäyttelyä.

Niksi-Pirkka

Niksi-Pirkka

Tutustu nikseihin ja löydä suosikkisi!