Vastuullisempaa maitoa

Ari Tepon maitotilalla tuotetaan maitoa, jonka jokaisessa tuotantovaiheessa mietitään hiilijalanjälkeä. Juustoportti hyvittää syntyneet hiilidioksidipäästöt.

”Pyrimme kaikissa maidontuotantovaiheissamme mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen.

Luonnonvarakeskus Luke on määritellyt tilamme hiilijalanjäljen, ja Juustoportti hyvittää sen. Näin kuluttaja voi ostaa kaupasta hiilineutraalin maidon.

Hiilijalanjälki otetaan huomioon jo peltoviljelyssä. Kasvatamme nurmea, jolla on yksi parhaimmista hiilinieluista.

Nurmi on pitkäikäinen, sillä sitä ei tarvitse kääntää vuosittain. Sato korjataan kolme kertaa vuodessa, ja pelto pysyy pitkään hyvässä kunnossa.

Täydennämme nurmea aina tarpeen mukaan. Mitä pitkäikäisempi nurmi, sen pienempi hiilijalanjälki sillä on.

Mietimme myös peltolohkojen sijainnit järkevästi, jotta liikkumista maantietä pitkin tulisi mahdollisimman vähän.

Lannoituksessa käytämme oman tilan karjanlantaa sekä ostolannoitetta. Käytämme lannoitetta juuri sen verran kuin kasvi tarvitsee, ei yhtään liikaa.

Lehmät syövät pääosin oman tilan nurmea. Sen osuus ruokavaliosta on reilusti yli puolet.

Lisäksi ne saavat ravinnoksi teollisesta tuotannosta syntyviä sivutuotteita, viljaa ja rypsiä. Emme käytä ravinnoksi soijaa tai muita tuontiraaka-aineita. Tämäkin on ekologista.

Olemme panostaneet myös eläinten hyvinvointiin. Ruokimme lehmiä niin, että ne pysyvät mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Lehmät pääsevät päivittäin ulkoilemaan sään salliessa, ja ne saavat liikkua vapaasti, mennä syömään ja makuulle.

Kun lehmä voi hyvin, se myös tuottaa hyvin. Mitä tehokkaampaa maidontuotanto on, sitä ekologisempaa se on.

Kaikki käytössämme oleva sähkö on tuulisähköä.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on perustaa tilalle oma biovoimalaitos, jossa voisi muuttaa lehmänlantaa biokaasuksi. Tästä voisi tuottaa sähköä itselle tai käyttää polttoaineena liikenteessä."

Kuka?

Ari Teppo, Finnmilk Oy:n maidontuottaja. Tila tuottaa hiilineutraalia vapaan lehmän maitoa Juustoportille.

Mistä tunnetaan?

Suomen suurimmasta, 600 lypsylehmän navetasta Seinäjoen Ylistarossa, jossa lehmät lypsetään lypsyrobotti­karusellissa.

6.5.2021TEKSTI   Eeva LauronenKUVAT   Tuukka Kiviranta