Syökö koirasi viljatonta superfoodia?
Uusia koiranruokia kehitetään ja niiden laatua valvotaan yhtä tarkasti kuin ihmisruoankin. Poimi vinkit koiraasi hellivän ruokavalion koostamiseen.
Proteiinia, rasvaa ja kuitua
Koiran ravinto on pääsääntöisesti lihapainotteista, sillä koira tarvitsee lihasta ja kalasta saatavia valkuaisaineita, omega-3- ja omega-6-rasvahappoja sekä rasvaa. Koiran elimistö tarvitsee hiilihydraattia ja runsaasti kuitua, jotta ruoansulatus toimii. Laadukkaasta valmisruoasta koira saa tarvittavat ravintoaineet oikeassa suhteessa.
Vitamiineja ja kivennäisaineita
Osa koiranruoan vitamiineista tulee lihasta ja muista eläinperäisistä tuotteista, mutta esimerkiksi A-, B-, C-, D- ja E-vitamiineja voidaan lisätä. Mukana voi olla synteettisesti valmistettuja vitamiineja tai esimerkiksi C-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita. Koiranruokaan käytetään myös juureksia ja vihanneksia: tummanvihreät kasvikset ovat erityisen hyviä raudanlähteitä. Ruoasta saatava sinkki, seleeni ja kupari auttavat pitämään koiran immuunijärjestelmän kunnossa. Rautaa tarvitaan hemoglobiinin muodostamista varten ja kalsiumia ja fosforia luuston kasvuun. Jos koiranruokapaketin koostumusluettelossa mainitaan glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti, niitä on lisätty ruokaan koiran luuston ja nivelten vahvistamiseksi.
Superfoodeja
Immuunivasteeseen vaikuttavia marjoja ja kasviksia sanotaan superfoodeiksi. Marjojen sisältämät antioksidantit ovat hyväksi terveydelle. Kaikkein laadukkaimmissa koiranruoissa on käytetty tyrnimarjan lisäksi kehäkukkaa. Molemmat ovat luontaisia antioksidantteja ja sisältävät fenolisia yhdisteitä kuten flavonoideja.
Luomua
Koirille on tarjolla myös luomuruokaa, mutta se tunnetaan vielä huonosti. Syynä lienee lainsäädäntö: luomukoiranruoan markkinoinnissa ja pakkausmerkinnöissä ei ole vielä mahdollisuutta käyttää samoja luomulogoja kuin kuluttajien jo tuntemissa luomuelintarvikkeissa. Koiranruoka seuraa tässäkin ihmisruoan trendejä, ja luomu on kasvussa.
Viljatonta
Viljaa koira ei välttämättä tarvitse. Joissain koiranruokatuotteissa viljat on jätetty kokonaan pois osittain siksi, että koirien allergioiden on epäilty lisääntyvän. Myös riisi on voitu korvata esimerkiksi vähä-energisemmällä perunalla.
Allergisoimatonta
Jotkut ruoka-aineet voivat aiheuttaa koirille ripulia, oksentelua tai yskää. Yleensä yliherkkyydet aiheuttavat kutinaa, ja koiran iho hilseilee. Jos epäilyttää, että jokin raaka-aine aiheuttaa koiralle yliherkkyyttä, löydät sen helposti tuoteselostetta tutkimalla. Allergiaoireiden ilmetessä kannattaa ensimmäisenä varmistaa eläinlääkäriltä, ettei koira ole sairas. Jos koira on terve, mutta oireet jatkuvat, selvitä, mitä koira on syönyt. Jollekin koiralle vilja saattaa aiheuttaa oireita, jollekin liha. Myös koirarotujen herkkyyksissä on eroja. Oireen aiheuttaja löytyy kokeilemalla.
Vatsan ystäviä
Vatsaystävällisissä koiranruoissa on maitohappoa immuunijärjestelmää varten. Jukkapalmusta saatava yucca schidigera -uute taas stabiloi suolistossa muodostuvia kaasuja.
Kielletyt ruoat
Mitä koiralle sitten ei saa antaa? Esimerkiksi tofu, soija, kuivatut pavut, suklaa, sipuli, rusinat, ksylitoli ja laktoosia sisältävät maitotuotteet ovat kiellettyjä. Sokeri ei ole koiralle hyväksi, se voi jopa sokeuttaa koiran. Kypsennettyjä luita ei koiralle pidä antaa. Koira voi syödä valvotusti raakoja luita, mutta luuaines kovettaa helposti vatsan. Luiden sijaan koiralle voi antaa puruluita tai -tikkuja hampaiden puhdistukseen.
Oikea määrä
Oikean ravintoainekoostumuksen lisäksi on tärkeää valita sopiva ruoka pennulle, aikuiselle ja seniorikoiralle erilaisten energiantarpeiden vuoksi. Suurin virhe on antaa koiralle liikaa ruokaa. Lihavuudesta tai liikkumattomuudesta koira kärsii. Pahimmillaan ylipaino ja liikunnan puute voivat aiheuttaa niveloireita ja murtumia luihin.
*Asiantuntija: K-ryhmän tuotelaatupäällikkö Heini Haverinen *
Pilkuntarkkaa kehitystyötä
Tuotelaatupäällikkö Heini Haverinen K-ryhmästä suunnittelee koiranruokien ravintoainekoostumuksia ja valvoo tuoteturvallisuutta.
”Aloitamme koiranruokatuotteen kehittämisen määrittelemällä, mitä valmistus- ja ravintoaineita sen pitäisi sisältää ja missä suhteessa. Valmistaja tekee ehdottamamme reseptin perusteella useita koostumuksia arvioitavaksi. Arvioiden perusteella päätämme, mitä lähdemme kehittämään. Reseptiä hiotaan kehitystyön jatkuessa.
Valmistajan tehtaalla on GFSI-tuoteturvallisuussertifikaatti, joka takaa, että tehdas on hygieeninen, laitteet tarkastettuja ja tuotteet sekä raaka-aineet pystytään jäljittämään.
Koiranruoissa käytettävissä raaka-aineissa ei saa olla mikrobiologista kasvustoa, kuten hometta, sientä tai salmonellaa. Koiranruoka valmistetaan aina kypsentämällä, poikkeuksena on pakasteena myytävä raakaruoka.
Ruokintatesteissä selvitetään, että koira saa elimistönsä tarvitsemat proteiinit, rasvat, kuidut, vitamiinit ja kivennäisaineet.
Myös maistuvuustestit kuuluvat prosessiin. Maistuvuutta varten lisätään lihakomponentteja, uutteita tai kasviksia, jotka antavat makua tai hajua.
Varmistamme tuotteiden säilyvyyttä pistokokein. Myös pakkausmerkintötietojen oikeellisuuden valvonta kuuluu rutiineihin. Tarkkailemme myös, että luvattu ravintoainekoostumus toteutuu.”