A-vitamiini suojaa näköä
Tärkeä A-vitamiini vaikuttaa näkökyvyn lisäksi esimerkiksi ihon ja limakalvojen kuntoon. Suomessa A-vitamiinista on harvoin puutetta.
Miksi A-vitamiinia tarvitaan?
Rasvaliukoinen A-vitamiini vaikuttaa muun muassa ihon ja limakalvojen kuntoon, immuunijärjestelmään sekä näkökykyyn. Lisäksi se vaikuttaa solujen toimintaan.
Mistä A-vitamiinia saa?
Parhaita A-vitamiinin lähteitä ovat maksa, maitotuotteet, kananmunan keltuainen, ravintorasvat sekä kasvikset, kuten porkkana ja bataatti.
3,5 desilitraa bataattikeittoa sisältää 763 µg A-vitamiinia ja 200 grammaa maksalaatikkoa 3 676 µg, kun työikäisen naisen päiväsuositus on 700 µg.
Kasvikunnan beetakaroteeni on tunnetuin ja parhaiten muuntuva karoteeni, joka muuttuu kehossa A-vitamiiniksi. Lisäksi A-vitamiinivaikutus on retinolilla ja retinoideilla, jotka elimistössä muuttuvat retinoliyhdisteiksi. Yhteenlaskettu A-vitamiinivaikutus ilmoitetaan retinoliekvivalentteina (RAE).
Miten A-vitamiini imeytyy?
A-vitamiini varastoituu maksaan ja imeytyy elimistöön suolistosta. Sen imeytyminen suolistosta elimistöön edellyttää normaalia rasvojen imeytymistä elimistössä.
Voiko A-vitamiinista olla puutetta?
Puutteita voi esiintyä ihmisillä, joilla on rasvojen imeytymishäiriö. Suomessa A-vitamiininpuutos on hyvin harvinainen monipuolisen ruokavalion takia.
Alle 20-vuotiailla elimistön A-vitamiinipitoisuudet ovat normaalisti aikuisten pitoisuuksia matalammat. Puutosoireita ovat silmien hämäräsokeus, valoherkkyys ja näkökyvyn huonontuminen. A-vitamiinin puutos voi heikentää myös immuniteettikykyä.
Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto, Fineli.fi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinRavinto-tutkimus ja elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopaketti sekä Laatikainen & Rannikko, Toimistotyöläisen ruokapäivä (Talentum Pro 2015)
Lue lisää vitamiineista:
Verta hyydyttävä K-vitamiini
B12-muistivitamiini
Kasvua tukeva C-vitamiini
Hyvinvointia lisäävä B-vitamiini