k vitamiini iStock

K-vitamiini hyydyttää verta

Riittävällä K-vitamiinin saannilla vaikuttaisi olevan yhteys vähentyneisiin luunmurtumiin, sillä K-vitamiini vahvistaa luustoa.

Milloin K-vitamiini on tarpeen?

Rasvaliukoinen K-vitamiini on välttämätön veren hyytymistekijöiden muodostumiselle. Riittävällä K-vitamiinin saannilla vaikuttaa olevan yhteys myös vähentyneisiin luunmurtumiin, sillä K-vitamiini vahvistaa luustoa.

Mistä K-vitamiinia saa?

Hyviä K-vitamiinin lähteitä ovat parsakaali, lehtikaali, pinaatti ja muut vihreät lehtikasvikset sekä kasviöljyt ja maksa.

Kasviksissa K-vitamiini esiintyy fyllokinonina ja lihassa menakinonina. Noin kolmannes suomalaisten saamasta K-vitamiinista tulee kasviksista ja kolmannes rasvoista.

Miten tunnistaa K-vitamiinin puutteen?

Ihmisen suolistobakteerit pystyvät tuottamaan menakinonia. K-vitamiinin puutos on harvinaista, eikä sen saamisesta tarvitse huolehtia, jos ruokavalio on kunnossa.

Vastasyntyneellä suoliston bakteerikanta ei ole vielä kehittynyt, eikä äidinmaidosta saatava K-vitamiini riitä turvaamaan vauvan K-vitamiinin tarvetta. Siksi vastasyntyneille annetaan Suomessa K-vitamiinipistos.

Suolistomikrobit alkavat kuitenkin tuottaa K-vitamiinia jo muutaman päivän ikäisellä lapsella. Suomessa ei ole virallisia K-vitamiinin ravitsemussuosituksia.

K-vitamiinin puutos voi oireilla esimerkiksi nenäverenvuotoina ja taipumuksena saada helposti mustelmia.

Lue lisää myös B-vitamiinista, B12-vitamiinista, C-vitamiinista ja A-vitamiinista.

*Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinRavinto-tutkimus ja elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopaketti *

JULKAISTU   27.2.2018TEKSTI   Jenny Belitz-HenrikssonKUVAT   iStock

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?