PI120 paakirjoitus Helander

Ilmastoystävällisempää elämää kohti

”Ilmastokeskustelu on viimeisen vuoden aikana saanut aivan uudet ulottuvuudet”, sanoo Keskon pääjohtaja Mikko Helander pääkirjoituksessaan.

KESKUSTELU ON erinomainen asia. Paikoin sanamuodot ovat kuitenkin kärjistyneet ja faktat unohtuneet.

Kun mietimme tekoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, on meidän hyvä muistaa mittasuhteet. Maailman ilmastopäästöistä EU:n osuus on 10 %, Suomen 0,14 %. USA:n päästöt muodostavat 15 % maailman päästöistä, Kiinan yli 25 %.

ILMASTO ON YHTEINEN koko maailmalle. Ilmastoriskien toteutuminen koskettaa kaikkia, niin valtioita, yrityksiä kuin yksittäisiä ihmisiä. Siksi ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on asia, johon meidän kaikkien on sitouduttava globaalisti.  

Uuden EU-komission linjaukset päästöjen pienentämiseksi ovat kannatettavia. Hiilellä tulee olla hinta – se, joka saastuttaa myös maksaa. Keskeistä on verottaa tuotteita ja palveluita entistä enemmän päästöperusteisesti, on ne sitten tuotettu EU:n alueella tai sen ulkopuolella.

Kehitämme parhaillaan hiilineutraaleja K-ruokakauppoja. Uudella energia- järjestelmällä on voitu vähentää jopa 95% niiden lämmitysenergian kulutuksesta.

TÄMÄ EDELLYTTÄÄ, että kaupan alan yritykset näyttävät avoimesti ostamiensa tuotteiden alkuperän ja sen, miten vastuullisesti ne on valmistettu. K:n vastuullisuustyön ytimessä ovat läpinäkyvät hankintakanavat. Muun muassa tämän vuoksi K on valittu useita kertoja maailman vastuullisimmaksi kaupan alan yritykseksi.

Samaan aikaan, kun toimimme kansallisesti EU-tasolla päästöjen vähentämiseksi, on meidän hyvä myös yksilötasolla pohtia, miten voimme elää ilmastoystävällisemmin. Asuminen, ruoka ja liikkuminen ovat suurimmat yksityisen kulutuksen hiilidioksidipäästöjen aiheuttajat Suomessa. K-ryhmä toimii juuri näillä alueilla. Jo asioiminen K:ssa on vastuullisuusteko.

JULKAISTU   29.1.2020TEKSTI   Mikko HelanderKUVAT   Heidi Strengell

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?