bvitamiini iStock

B12-muistivitamiini

B12-vitamiini on tarpeellinen jokaiselle. Sekasyöjän tarvitsee olla sen puutteesta harvoin huolissaan.

B12-vitamiini eli kobalamiini on tärkeä erityisesti punasolujen kypsymisessä. Se on välttämätön vitamiini, joka toimii elimistössä koentsyyminä muun muassa proteiini-, rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihdunnassa.

Mistä B12-vitamiinia saa?

B12-vitamiinia saa ainoastaan eläinkunnan tuotteista. Sen hyviä lähteitä ovat sisäelimet kuten maksa sekä liha, kala, kananmuna ja maito.

Monipuolisesti syövä sekasyöjä saa ruokavaliosta useimmiten riittävästi B12-vitamiinia. Esimerkiksi 200 gramman annos kaupan valmismaksalaatikkoa sisältää 9,89 µg B12-vitamiinia, kun työikäisen naisen minimisuositus vuorokaudessa on 2 µg.

Miten B12-vitamiini imeytyy?

B12-vitamiini on vesiliukoinen ja ainoa B-ryhmän vitamiini, joka vesiliukoisuudesta huolimatta varastoituu elimistöön.

Varasto riittää vuosiksi. Sen puutteen voi selvittää laboratoriokokeella.

Milloin B12-lisä on tarpeen?

Tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavien ja erityisesti vegaanien on huolehdittava B12-vitamiinin riittävästä saannista vitamiinilisällä. Jos puute on päässyt pahaksi, sitä hoidetaan tavallisesti pistoksena annettavana vitamiinivalmisteella.

B12-vitamiinin puute saattaa lisätä melankolisia masennusoireita, kuten mielialan laskua. Puute voi myös aiheuttaa anemiaa ja hermostollisia oireita sekä unettomuutta ja muistihäiriöitä.

B12-lisä on tarpeen erityisesti vegaaneilla. Myös ikääntyneet voivat hyötyä lisästä.

B12-vitamiinin puute on todettu yhdellä kymmenesosalla yli 65-vuotiaista suomalaisista, koska sen imeytyminen heikkenee iän myötä.

*Lähteet: Duodecim terveyskirjasto, Laatikainen, Rannikko: Toimistotyöläisen ruokapäivä (Talentum 2015) Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinRavinto-tutkimus ja elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopaketti *

Lue myös muista B-vitamiineista, K-vitamiinista, C-vitamiinista ja A-vitamiinista

JULKAISTU   23.1.2018TEKSTI   Jenny Belitz-HenrikssonKUVAT   iStock

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?