6 kysymystä hiihtovarusteista

Pitääkö monoon mahtua villasukka ja tarvitseeko karvasuksia huoltaa? Ex-maajoukkuehiihtäjä Tero Similä Intersportista kertoo.

1. Mitä eri suksityypeistä olisi hyvä tietää?

Sukset jaotellaan hiihtotavan mukaan perinteiseen ja luistelutyyliin. Luistelusuksien ominaisuudet vaihtelevat hinnan mukaan: mitä korkeampi hinta, sitä laadukkaampi runko ja kevyempi suksi. Perinteisen tyylin vaihtoehdot ovat karvapohjaiset eli ”skinit” ja voideltavat sukset.

Muitakin suksityyppejä löytyy, mutta niitä myydään melko vähän. Karvapohjien valtti on helppous: pitovoitelua ei tarvita, mutta luistovoitelu on silloin tällöin paikallaan. Voideltavia suksia suositaan yhä vaativassa käytössä kuten kilpailuissa. Voitelun avulla luistoa voi hienosäätää kelin mukaan.

2. Tarvitseeko karva-pohjasuksia huoltaa?

Etenkin märällä kelillä lumen pinnasta kertyy likaa suksien pohjiin. Siksi pohjat kannattaa aika ajoin puhdistaa pitokarvasuksille tarkoitetulla puhdistusaineella. Jos suksia ei putsaa, lika kuivuu ja pinttyy pohjassa olevaan karvalappuun, eivätkä sukset enää luista kunnolla. Tällöin karvat tulisi vaihtaa. Se hoituu kotona silitysrautaa apuna käyttäen tai esimerkiksi huoltopalveluita tarjoavassa Intersportin myymälässä. Karvat myös kuluvat käytössä: samoilla karvoilla hiihtää 1 000–2 000 kilometriä.

3. Miten valitsen hyvät monot?

Monoon ei tarvitse sopia paksua villasukkaa: merinovillaisella hiihto-sukalla pärjää hyvin. Suurin erhe on hankkia liian pienet monot. Perinteisellä tyylillä hiihdettäessä voi tulla jopa nivelongelmia, kun jalkaterä ei mahdu taittumaan kunnolla. Edullisissa monoissa satsataan mukavuuteen ja lämpimyyteen, luistelumonoissa keveyteen ja toiminnallisuuteen.

4. Miten valitsen oikean mittaiset sukset?

Perinteisen tyylin suksissa sopiva mitta on hiihtäjän pituus + 15–20 senttiä. Luistelusukset saavat olla 5–15 senttiä hiihtäjää pidemmät. Huomioi pituuden lisäksi myös suksien jäykkyys. Hiihtäjän paino ja koke-mus vaikuttavat siihen, kuinka jäykkä suksen tulisi olla.

Vankkarakenteinen ja/tai taitava hiihtäjä hyötyy jäykemmistä suksista. Ohje pätee molempien hiihtotyylien suksiin, vaikka luistelu sukset ovat jo lähtökohtaisesti perinteisen suksia jäykemmät.

5. Millainen asu hiihtolenkille tulisi valita?

Huonosti hengittävä tuulipuku tai paksu toppa-asu eivät kuulu ladulle: niissä tulee auttamatta liian kuuma. Hiihtoasun tulisi olla hengittävä ja etupuolelta tuulenpitävä. Myös pipon tulisi hengittää. Tekninen aluskerrasto on tärkeä, sillä se siirtää kosteuden ylempiin kerroksiin. Pakkaspäivänä asuksi voi valita hieman paksumman hiihtopuvun tai vetää takin päälle liivin. Hanskatkin kannattaa valita sään mukaan.

6. Mitä muita varusteita kannattaa hankkia?

Lämpösuojattu thermo-juomavyö kulkee menossa mukana ja pitää juoman kylmänä tai lämpimänä. Vyössä olevaan taskuun voi sujauttaa vaikkapa puhelimen tai auton avaimet. Jos tarvitset mukaan enemmän tavaraa ja repun, valitse ventilaatioilla varustettu hengittävä malli. Suosittelen lämpimästi hankkimaan myös hiihtolasit. Ne suojaavat silmiä viimalta, lumi hiutaleiden pistelyltä ja kevätauringolta.

Asiantuntijana Tero Similä Vantaan Intersport Tammistosta. Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 12/2022

JULKAISTU   29.11.2022TEKSTI   Elina KaremoKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?